A csirkemell filé ezer arca

2020.06.25. Dave Dean 0 Comments

Miért jó a csirkemell filé?

A csirkemell filé az egyik kedvenc alapanyagom azokon a napokon, amikor nincs sok időm a főzésre, de mégis valami finomat szeretnék a páromnak készíteni. Azért részesítem előnybe a filét, mert így se a csontozással, de a bőrözéssel nem szükséges bajlódni, vagyis sokkal könnyebb vele dolgozni. A csirkemell filé második nagy előnye az, hogy a húsnak nincsen erőteljes, jellegzetes íze, így bármilyen fűszerrel remekül párosítható. Nincs megkötve az ember keze. Valamennyi gasztro-kultúrában képes megállni a helyét. És végül: percek alatt kész, akár sütjük, akár főzzük, akár pároljuk a húst. Ezek teszik a csirkemellet a gyors vacsorák aduászává.

Kedvenc csirkemell filé receptem: Ropogós panko morzsás citromos csirkemell bazsalikomos pestóval és teljes kiőrlésű Pennével

A párom és én is előnyben részesítjük a házi csirkét, de ha éppen nincs a fagyasztóban és a következő nemzedék még nevelkedik, akkor mi sem tehetünk mást, mint útba ejtjük a hentest. Ha pedig csirkemell, akkor a következő igazán nyerő recept:

Hozzávalók

  • 1 db egész csirkemell filé
  • panko prézli
  • 3-4 db tojás
  • tetszőleges liszt
  • citrom-bors
  • teljes kiőrlésű Penne tészta

Pestóhoz:

  • nagy csokor bazsalikom
  • 1 ek reszelt pecorino sajt
  • 2 ek reszelt parmezán sajt
  • 1 ek fenyőmag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olíva olaj

Először is tegyük fel a tésztát főni sós vízben. Mivel teljes kiőrlésű tésztáról van szó, kicsivel több időre lesz szüksége, hogy megpuhuljon. Amíg a tészta föl vágjuk szeletekre a csirkemell filét, sózzuk, citrom-borsozzuk ízlés szerint, majd panírozzuk be őket. Mielőtt kisütnénk a csirkemelleket, készítsük össze a házi pestónkat. Tegyük a fokhagymát mozsárba, vagy darálóba és aprítsuk össze őket. Ezután mehet hozzá a friss bazsalikom, az olíva olaj, a fenyőmag, a sajtok. Az egészet dolgozzuk jól össze, amíg krémes állagot nem kapunk. Miután ezzel kész vagyunk, és a tésztánk is alakul (vagy már el is készült), süssük ki a csirkemell filéket. A tésztát tálaljuk a pestóval (akár egy kis extra parmezán is mehet rá), helyezzük mellé a tányérra a csirkemelleket. Készen is vagyunk az isteni, könnyű és gyors vacsoránkkal.

Különleges csirkemell filé recept, igazi édesszájúaknak: Lekvárban sült csirkemell, őszibarackkal

A párom a mézes-mustrás csirkéért van oda, én pedig ezért a receptért. Teljesen véletlenül találtam rá, így amikor a helyi boltban akciós csirkemell filé volt kapható, rögtön tudtam, mit fogok belőle készíteni. Ehhez a következő hozzávalókra volt szükségem:

  • 2 db filézett csirkemell
  • 4 db őszibarack (vagy egy üveg őszibarackbefőtt)
  • 2 ek őszibarack lekvár (lehetőség szerint házi)
  • olíva olaj
  • 1 kk színes bors
  • 2 ek balzsamecet (az egyik kedvenc hozzávalóm)
  • és friss rozmaring (vagy morzsolt, ha nincs a kertünkben)

Ez a recept amilyen egyszerű, annyira nagyszerű. Vágjuk a csirkét nagyobb darabokra és borsozzuk meg őket. Mindkét oldalát süssük át, de ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki a húst. Eközben a barackokat szabadítsuk meg a héjuktól, kockázzuk össze őket. Vegyük ki a húsokat, ha elkészültek, de az olajra még szükségünk lesz. Keverjük hozzá a lekvárt, majd a húsokkal és a barackkockákkal együtt tegyük vissza sülni. Amíg sül, tegyünk mellé egy szál rozmaringot (vagy szórjuk meg morzsolttal). Ha a barack kiengedte a levét, és a csirkemellek is puhák, készen is vagyunk. Nagyon jól illik hozzá a törtkrumpli köret.

Csirkemell filé levesbe: Tárkonyos csirkeragu leves, ahogy anyukámtól tanultam

A mi családunk nagyon leveses, ezért szinte minden napra jut belőle. Nagy kedvencünk a Tárkonyos csirkeraguleves, amely 15-20 perc alatt kész van, és minden megnyalja mind a tíz ujját utána. Nagyon sok recept található az interneten arról, hogyan készítsük el. Én most az anyukámét hoztam nektek.

  • 50 dkg csirkemell filé
  • étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • csirkehúsleves alaplé (vagy kocka, ha nincs kéznél alaplé)
  • 3-4 db zsenge répa
  • 1-2 db fehérrépa
  • 20-30 dkg zöldborsó
  • 2-4 fej gomba
  • 1.5 dl főzőtejszín
  • 1 ek liszt
  • 1 db citrom
  • 3-4 ág friss tárkony (vagy morzsolt tárkony)

Nincs más dolgunk, mint kevés olajon, megfelelő méretű lábasban üvegesre párolni a finomra vágott hagymát. Ha tökéletes hagymát szeretnénk, akkor közepes lánggal dolgozzunk, és ügyeljünk arra, hogy ne kapja le. Miután már szép opálos a hagymánk, adjuk hozzá felkockázott csirkemellet. Fehéredésig pirítsuk. Amint ezzel kész vagyunk, öntsük fel az alaplével (vagy vízzel, amihez utána hozzáadjuk a leveskockákat), adjuk hozzá a megtisztított és karikára vágott répát, fehérrépát, valamint a zöldborsót. Közepes lángon folytassuk a főzést. Mikor a gyökérzöldségek megpuhultak, hozzáadhatjuk a cikkekre vágott gombafejeket és az összemorzsolt tárkonyt is. Főzzük tovább a levesünket, amíg minden zöldség meg nem puhul. Eközben a lisztet simára keverjük a tejszínnel és egy kevés levessel, majd apránként a fazékba csorgatjuk, és forralunk rajta egyet. Szükség szerint sózzuk. Tálaláshoz helyezzük ki a citromokat is. A savanykás citrom nagyszerűen illik a leveshez, de nem mindenki szereti ennyire savanyúan.